ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ученик от Пловдив с национално отличие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:00 / 28.03.2024Коментари (0)1611
Христиан Пламенов Цанев, ученик от 7“в“ клас на ОУ“Княз Александър I“ Пловдив с класен ръководител преподавателят по английски език Пенка Матеева, е сред отличените 19 ученици на национално ниво в Националния ученически конкурс за есе "Наследник съм на…“, посветен на 110-ата годишнина от Балканските войни /1912 - 1913 г./  

Награждаването се състоя на тържествена церемония в Министерство на отбраната на 26 март 2024г. – датата, която от 1914г. в българския културно-исторически календар се чества в памет на воините, паднали край Одрин и в тракийските полета.  

19 ученици, определени от журито за най-добри от класираните на първо място на регионално ниво, бяха наградени от заместник-министъра на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов и заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова.

"Вие доказахте, че интересът към славното българско военноисторическо минало е голям, а уважението и преклонението пред подвига и паметта на българските герои, участвали и загинали в борбата за национално освобождение и обединение са непреходни“, каза на отличените ученици Запрянов.

Той поздрави участниците в конкурса от името на министъра на отбраната Тодор Тагарев и подчерта, че са представени забележителни проекти, които са спечелили първи места в конкурса на регионално ниво. 

На церемонията присъстваха още началникът на ЦВО полковник Георги Георгиев, както и досегашният му началник полковник Павлин Велков, директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова, председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов, преподаватели и родители на наградени ученици. След церемонията в зала "Тържествена" на МО, врати отвори и Военна академия "Г. С. Раковски“, където гостите бяха запознати с историята на първото висше военно училище и с важни моменти от българската военна история. 

Есето на Христиан Цанев за неговия прапрапрадядо "Георги Димитров-Комитата" е сред избраните, които ще бъдат отпечатани в сборник, който Съюзът на ветераните от войните на България ще издаде с подкрепата на Министерството на отбраната. Портретът на Георги-Димитров Комитата е изложен в Експозиция "Българско Възраждане" на Регионалния исторически музей-Пловдив, там  се съхранява и негова раница. Той се е включил като доброволец в Балканската война, когато е бил над 80-годишен. На негово име е кръстена улица в град Пловдив. Участвал е и като Опълченец в боевете на Шипка.

Христиан Цанев получи като награда от Зам.Министъра на отбраната трилогията "Светът на българския воин“ с автор Димитър Димитров. 

Христиан Цанев благодари на журито на регионално и национално ниво за високата оценка, както и за подкрепата на своите преподаватели по български език  и литература и по история и цивилизация - Стратия Тодоров и Албена Янева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: