ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Винаги дръжте сода бикарбонат в колата, може да ви потрябва
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:01 / 26.11.2022Коментари (0)2352
©
Всеки знае какво е сода бикарбонат, позната още като натриев бикарбонат или сода за хляб. И знае за какво се използва – в кулинарията, както и за лечебни средства. Содата обаче има и други приложения и то в автомобилите, затова не пречи да имате под ръка пакетче. Защо?

Казват, че содата може да се използва за почистване на тапицерията от плат на колата, но това е мит. Има много примери - втривате сухото вещество в седалките, като особено внимателно третирате петната. Препоръчително е да не прилагате прекалено много сила, защото содата все пак е абразив. След това трябва да се събере с прахосмукачка. Твърди се, че по този начин се премахва не само мръсотия, но и неприятна миризма от разлято нещо миризливо, например.

Содата за хляб е наистина универсален почистващ агент, но няма смисъл да се използва натриев бикарбонат за химическо чистене на автомобилни седалки. Докато частиците на содата са сухи, те не реагират на замърсители. Със същия успех можете да опитате да почистите тапицерията на седалката с фин речен пясък. Невъзможно да се търка силно, а при слабо няма да има абразивно почистване. Използването на сода бикарбонат за почистване на седалките е непрактично, пише AutoMedia.

Ако разредите содата с вода, можете да измиете фаровете. За боята на купето на автомобила "баните със сода“ не са особено полезни. Автомобилният шампоан е по-добър за фарове и каросерия.

Къде другаде може да се използва сода в колата? Като втвърдяващ катализатор за лепила. Лепилото винаги хваща моментално само между пръстите, защото има идеален контакт и няма достъп на въздух. Ако ви се наложи да ремонтирате нещо в колата и се налага да лепите, трябва да притискате две части известно време. А и лепилото, което обикновено се разлива извън мястото на лепене, не позволява бързо да хванете това място. Поръсете го със сода и лепилото ще хване бързо.

Може също така да залепите болт или винт с подходящ размер с "шапка“. Изсипете слой сода и напълнете с лепило. По-добре е да нанесете два или три слоя. Тогава залепеното ще бъде възможно най-издръжливо.

Има и други приложения на содата в колата. Първото и най-важно полезно свойство е способността да неутрализира киселината. Ето защо, ако ви налага да работите с акумулатор, содата трябва винаги да е под ръка, защото при евентуален разлив на електролит, киселината може бързо да бъде неутрализирана.

Друго използване на содата е за почистване на клемите на акумулатора, които често се оксидират, защото краищата им не винаги са идеално захванати и поради това киселинните пари постепенно образуват пластове от многоцветни оксиди.

Със сода може да се измият клемите и накрайниците на захранващия кабел. И ако след това ги покриете със защитна смазка, тогава можете да забравите тези проблеми за дълго време.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: