ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Да видиш по-далече от носа си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:37 / 02.08.2007Коментари (0)4799
©
Гледали ли сте новините по националните телевизии? По-точно спортните новини. Няма начин да не сте. И аз съм ги гледал. И всеки път оставам с впечатлението, че ако съм чужденец и не съм запознат със спортната действителност ще реша, че футбола в България се играе от 4-5 отбора и още по-странното е, че всички те са в столицата на България. Трябва да се случи нещо значимо, за да се спомене за Литекс, Локо, Ботев или Черно море в национален ефир. Същотото това споменаване е абсолютно невъзможно по време на лятната подготовка. Да вземе за пример Локо, не само защото е пловдивски отбор, но просто имаше какво да се следи около "черно-белите". Смяна на собствеността, треньори, играчи напускат, абсолютна несигурност за бъдещето, война на феновете. С една дума драмата бе пълна. В националните медии, особено телевизии се мяркаха епизодични информации от няма как. Естествено темата не се следеше и ако се разчита на тях клетият зрител нищо нямаше да разбере. Да не говорим за проследяване на подготовките на Ботев и Локо. Ако ги питаш в спортните редакции съм сигурен, че даже не знаят къде тези отбори са били на подготовка. Но всичките тези информации са маловажни, та нали Левски, ЦСКА и Локо (Сф) се подготвяха, тренираха, къпаха, ресаха. Всичко това трябваше прилежно да бъде отразено от медиите. Какво ги интересува на работещите там, че медиите са национални. Те са фенове на Левски и ЦСКА и според тях за зрителя е важно на всеки 5 минути да се знае кой е кихнал на криво в лагерите на тези отбори. Всичко това дразни, но мъдрия провинциалист в лицето на пловдивчани, варненци и т.н. си е изказал отдавна мнението по този въпрос. Не случайно на мачовете на пловдивските отбори се мъдри години наред вече трансперант "БНТ = BTV = 100% Анти Пловдив". Трансперанта си е напълно актуален и до ден днешен, може би трябва просто да се трансформира в "БНТ = BTV = 100% Анти провинциален футбол". Националните телевизии не са единствените които го правят. Практиката е всенародна или по-скоро всешопска. Всички медии, които се правят в столицата са решили, че границите на България свършват с табелата за Пловдив на магистрала "Тракия".

От всякъде ни залива информация за Левски, ЦСКА, Локо (Сф) и всички знайни и незнайни софийски отбори. За Левски и ЦСКА донякъде е разбираемо. Имат тук там и фенове в провинцията. Но кой по дяволите в страната се интересува какво се случва с Локо (Сф). Та на тренировките на Черноморец (Бургас Асеновград - Пловдив - София) се събират повече феновете, отколкото на мач на столичните "железничари". Нищо против отбора, но просто няма привърженици и на никой не му пука какво става с тях освен по време на редките им евро изяви и пак единствено, заради националния коефициент. Спортните интернет издания също ни заливат само с информация в "сино-червени" нюанси. Тук донякъде нещата са по-бясними, тъй като по-голямата част от интернет потреблението е съсредоточено в столицата. Но и в мрежата спортните сайтове решиха да паднат на най-ниско ниво. Пловдивските клубове са свикнали с медийното ембарго спуснато над тях. Последните години след навлизането на интернет технологиите то бе поразчупено. Свикнали сме и софиянци да не ни броят за живи, но вчера шопската наглост и простота премина всякакви граници. Софийска медия си позволи да нарече президентът на Ботев Димитър Христолов "Митьо селския". И това, защото видиш ли Христолов отказал да подари на ЦСКА двама от играчите си. Ама господин Христолов не ви ли е срам? Все пак ЦСКА ги иска. Бързо им ги давайте. Кой е Ботев, че да си пази играчите и да не ги дава на гранда. Спорни са управленските качества на Христолов начело на Ботев. Феновете са против него. Но все пак става въпрос за президент на футболен клуб. Президентът на най-старият футболен клуб в България. Футболен клуб с традиции и многобройни фенове. Не е ясно кой комплексиран "гражданин" си е позволил да нарече президент на пловдивски футболен клуб "селския", но това определено бе дъното на падението на шопите. Избиват комплекси, отново. Удариха явно дъното в безпомощността си да правят медия, както Левски удари дъното в Тампере. Нищо драги господа софийски журналисти, важното е да си вярвате. Дойдохте в Пловдив да поиграем футбол на спортната Евровизия. Там за пореден път се убедихме в човешките ви и професионални "качества". Знаем, че си умирате от яд, че само нашето дерби остана неопетнено, че в Пловдив се играе най-стойностният мач в България, че пловдивските фенове по отношение на хореографията са няколко обиколки пред всички останали, но със злобеене и злословене нищо няма да постигнете. Не става само с гледане и лъгане, иска се и работа, истинска любов към играта и реален поглед над нещата.

Няма да е лошо и да закачим малко темата с отразяването на спортните събития от Пловдив. С изключение на една-две интернет медии (те си знаят кои са и затова няма да се засегнат много от тази статия) всичко друго масово краде и снимки и информация от където може. Често без да цитира, демонстрирайки абсолютно аругантно поведение.

Като заключение можем да кажем, че по-голямата част от софийските медии до такава степен са потънали във фенщина и непрофесионализъм, че започват да пишат глупости, мислейки си, че правят новини. По-жалкото е, че медиите в София са огледален образ на футболните клубове, които колкото и да харчат, отбор все не могат да сглобят и в крайна сметка пак опират до заграбване на футболисти от пловдивските клубове. Тази ситуация няма да се промени скоро, ако в София не погледнат по-далече от носа си и не започнат да се съобразяват и отразяват действителността, а не болните си фантазии.



Източник: Кирил Налджиев







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ЕС-Китай
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Автомобил се вряза в метростанция до столичен мол, има загинали
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: