ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
През 2006 г. над 200 000 души са изследвани за ХИВ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:27 / 29.11.2006Коментари (1)2219
Стартира Националната информационна АНТИСПИН кампания. Тази година тя е под мотото "Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!" В пресконференцията, посветена на събитието, участваха вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, председател на Националния комитет по профилактика на СПИН, заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Додов, постоянният представител на ООН в България Н. Пр. Нийл Буне и директорът на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" д-р Тонка Върлева. Националната информационна АНТИСПИН кампания за превенция на ХИВ/СПИН ще продължи от ноември до май 2007 г. В рамките на кампанията сред партньорските институции, неправителствените организации, РИОКОЗ и училищата в цялата страна ще бъдат разпространени 500 000 информационни картички, 20 000 плаката, 1000 тениски и червени панделки.

Знанията и информацията, като елемент на превенцията на ХИВ, са едни от най-силните предпоставки за осъществяване на промяна, която започва от нагласите и поведението на индивида и оказва влияние на ниво общност и общество, подчерта вицепремиерът Емел Етем. Тя изтъкна, че страната ни ще продължи за отразява напредък по поетите международни ангажименти по изпълнение на Декларацията за ангажираност, приета през м. юни 2001 г. на специална сесия на Генералната асамблея на ООН, посветена на ХИВ/СПИН. Сред тях са ограничаване на разпространението на ХИВ/СПИН и полово предаваните инфекции в България за постигане на Цел 6 от Целите за развитие на хилядолетието. Ще се засилва националният отговор в изпълнение на глобалната инициатива за универсален достъп до услуги по превенция на ХИВ, лечение, грижи и подкрепа до 2010 г.

Националната кампания за превенция на ХИВ/СПИН се провежда всяка година по инициатива на Министерството на здравеопазването, Националния комитет по профилактика на СПИН и полово-предавани болести към Министерския съвет, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция АнтиСПИН. Инициативата има за цел да повиши информираността на широката общественост и в частност на младите хора в България за начините, по които човек може и не може да се инфектира с ХИВ.

У нас се провежда дългогодишна целенасочена политика по проблемите на ХИВ и СПИН, която е високо оценена и подкрепена от различните национални и международни партньори, съобщи заместник-министър Атанас Додов. Той обясни, че в настоящия момент се изпълняват две мащабни национални програми за недопускане епидемия от СПИН в страната ни. Д-р Додов информира още, че през 2006 г. над 200 000 лица са изследвани за ХИВ в лабораториите на регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве, регионалните центрове по трансфузионна хематология, Националния център по наркомании, Националния център по заразни и паразитни болести и кожно-венерологичните диспансери. През 2006 г. в разкритите 15 Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН са изследвани 10 374 лица и са открити 40 от новорегистрираните през годината 79 лица с ХИВ. Това показва високата ефективност на тези кабинети, поради което ние ще продължим да разкриваме нови и през следващите години, обобщи д-р Додов.

Изследване на ЕВРОБАРОМЕТЪР “AIDS Prevention”, проведено във всички страни-членки на Европейския съюз, България, Румъния, Турция, Турската част на Кипър и Хърватска, сочи, че България е сред страните с най-ниска степен на информираност на населението, особено по отношение на начините, по които не може да се предаде ХИВ. Затова основната цел на националната кампания е да се даде коректна информация за вируса на СПИН, като по този начин се създадат предпоставки да се ограничи разпространението му и да се прояви толерантност към хората, живеещи с ХИВ/СПИН, обясни директорът на Програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" д-р Тонка Върлева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.12.2006 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Удвояват околовръстното на Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: